Bevrijd Jezelf Van De Gewoonte Om Te Oordelend | Mastering Alchemy

Bevrijd Jezelf Van De Gewoonte Om Te Oordelend Door Jim SelfJe bent al heel lang actief op dit Pad om Kennis te verzamelen. Je hebt de beste zelf-hulp boeken bestudeerd, de workshops gedaan en alle leraren gevolgd die jou inspireerden. Je hebt geleerd dat je volledige zeggenschap hebt over hoe je jouw leven vormgeeft. Hoe komt het dan dat je nog steeds oordeelt over anderen? (Ja, dat hele kleine stemmetje van binnen is nog steeds aanwezig.)
Hoe komt het dat dit iedere keer weer de kop opsteekt in jouw leven, terwijl je dacht dat je dit al lang achter je had gelaten?
 
Omdat er ook over JOU geoordeeld werd.
 
Er is een heel interessant zinnetje in het midden van het “Onze Vader” gebed. Het gaat als volgt: “Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij aan anderen hun schulden vergeven”, het zegt niet, “Verander die persoon daar en wanneer hij/zij perfect, vriendelijk en attent is dan zal ik overwegen om hem/haar te vergeven”.
 
Wat dit eigenlijk wil zeggen is: “Ik heb de lasten van een ander overgenomen en als mijn eigen waarheid geaccepteerd en ik loop hier mee rond. Vanaf nu besluit en kies ik ervoor om te geloven dat zij oké zijn. Hoe gemeen en verschrikkelijk zij op dit moment ook reageren, zij zijn echt oké. Zij dragen alleen een hele hoop pijn met zich mee en reageren van daaruit.
 
Weet je, er zijn geen slechte mensen – alleen heel veel mensen met “pijn”. Soms laat deze “pijn” heel duidelijk van zich horen. Soms wordt deze “pijn” geventileerd als oordelen.
 
Heb je wel eens geprobeerd te werken met kiespijn? Dat is niet echt comfortabel. Heb je wel eens een splinter in je vinger gehad en geprobeerd te typen? Niet echt handig. Mensen lopen rond met enorm veel pijn omdat er keer op keer tegen hen is gelogen. Zij laten gewoon zien wat zij het beste kennen. Heb je wel eens iemand rond zien lopen, die boos is, “pijn” heeft en zich slachtoffer voelt? Er is tegen hen gelogen. Het Licht in hen is gedimd en zij laten eenvoudig zien, wat zij geloven dat waar is.

Heb je wel eens ervaren hoe het voelt als je wrok koestert jegens een ander.Laten we als voorbeeld nemen, dat ik jou een schop geef en vervolgens weg loop. Jij denkt bij jezelf, “Wat een rotzak, die vent. Hij ze i niet eens “sorry”.Je bent hier echt door aangedaan en je vertelt dit aan al je vrienden. Een jaar later kom ik jou tegen in de stad en ik zeg: “Hé, wat leuk om jou weer eens te zien” Wat is het eerste dat in jouw hoofd opkomt? “Stom mens.” Maar wat gebeurt er als ik zeg, “Het lijkt alsof je boos op mij bent” 

“Dat ben ik ook! Jij schopte me en je bent zo’n stom mens en ............” 

“Wow, dat wist ik niet. Als ik er aan terug denk, herinner ik me wel, dat toen ik opstond,ik dacht dat ik tegen de stoel schopte of zoiets. Het spijt me echt. Als ik dat geweten had, had ik me absoluut verontschuldigd.” 

Ben je op zo’n moment nog steeds boos? Niet echt. Maar gedurende dat hele jaar, wie had hier last van – jij of ik? Jij zat dat hele jaar in dat gemopper en dat geoordeel. Voor het merendeel koos je ervoor om vast te houden aan deze energie van oordelen omdat je niet kreeg wat je zo graag van mij wilde horen.Jij wilde een “Hallo”. Hallo, ik zie jou! Dat is waar je jouw hele leven al naar verlangt. Je wil alleen maar dat iemand tegen je zegt, “Hallo, ik zie jouw Licht.” Heel simpel. 

Liet jij op de kleuterschool ook iemand jouw tekening zien met die oranje olifant, die je buiten de lijntjes had gekleurd? Misschien was het antwoord, “Dat is toch geen olifant.Dat is maar wat gekrabbel. Weet je dan niet dat oli fanten grijs zijn en dat je binnen de lijntjes moet kleuren?. En waag het niet om dat nog eens te doen.” Als jou dit overkomt, zul je dan ooit nog een olifant tekenen? Waarschijn lijk niet. Maar, loop je nu wel met wat oordelen rond over wie je bent en wat je wel en niet kunt? (Een hele hoop) 

Die ontkrachtiging komt van mensen die rondlopen met “pijn”. Ze zijn niet slecht – ze hebben “pijn”. Als je vanuit dit nieuwe perspectief naar ervaringen uit het verleden kijkt verandert er dan wat? Je raakt verlost van je oorde len waar/niet waar en goed/slecht.Daar gaan je oordelen. Het enige dat overblijft zij n ervaringen – amusante, interessante ervaringen. Je kunt nu een andere keus maken. 

Je kunt kiezen voor compassie.

Zou het niet fijn zijn om te beginnen wat van deze pijn los te laten zodat je dat oordeel niet langer met je mee hoeft te dragen? Als je ervoor kiest om levenservaringen vanuit dit hogere perspectief te bekijken, zul je dat hoge re, oudere, wijzere, ruimere deel van jezelf vinden. Jouw Hogere Zelf is daar aanwezig en zegt tegen jou, “Ik wil iets toevoegen aan AL-DAT-IS. Ik wil meer ervaringen opdoen”. 

Weet je, toen jij in dit lichaam kwam, zei je: “Ik ben een grote Geest, die tot veel in staatis. Ik herinner me wie ik ben. Ik ga een verschil maken. Ik ga breken met het huidige ‘pijn-spel”. Ik ga breken met de oordelen, die werd en toegevoegd aan de oordelen, die werden toegevoegd aan de pijn, die leidde tot de straf, die leidde tot meer oordeel.” 

Jij zei, “Als ik in dit lichaam kom dan kom ik met het doel om de Hemel naar de Aarde te brengen.” 

Door Jim Self