De Waarheid over Mannelijke en Vrouwelijke Energie- Deel Twee | Mastering Alchemy

De Waarheid over Mannelijke en Vrouwelijke Energie-  Deel TweeOvergenomen uit een webinar serie over “Relaties tijdens de Shift”
 
Vorige maand zijn we begonnen met het bespreken van het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke scheppende energie en wat er gebeurt als deze energieën uit balans zijn. Onthoud dat we het hier niet hebben over mannen en vrouwen. Dit heeft alles te maken met de scheppende energie die we allemaal kunnen aanboren en benutten. Ongeacht geaardheid of geslacht, we hebben allemaal toegang tot een deel van dit wonderbaarlijke mannelijke en vrouwelijke scheppende potentieel. We hebben het ook gehad over wat er gebeurt als de mannelijke energie zich presenteert als dominant en de vrouwelijke energie als zwak. Laten we nu verder gaan met de andere mogelijkheden van disbalans. Kijk eens of je deze patronen herkent in het leven van de mensen om je heen. En in de manier waarop je zelf creëert.

Vrouwelijk-Sterk – Mannelijk-Zwak

Als je de rollen die we vorige maand bespraken nu omdraait en de vrouwelijke energie is heel sterk en de mannelijke energie is zwakker dan is het alsof de vrouwelijke energie zegt: “Ik heb deze grote dromen en verlangens. Ik wil dit hebben….. Ik wil dat……Ik wil dat andere graag hier.” Maar soms schuilt er onder deze ogenschijnlijke kracht en vastberadenheid een gevoel van “Ik kan het niet” “Ik verdien het niet” “Ik kan het niet ontvangen”. Vrouwelijke scheppende energie zonder de balans en de structuur van mannelijke energie is erg verdeeld; het is erg onbetrouwbaar. Het is alsof je water uitgiet over het tafeloppervlak, het vloeit weg; het wordt niet vastgehouden, het is niet gefocused of gericht. Er is geen structuur (kopje) neergezet om de vrouwelijke scheppende kracht vast te houden.

Wanneer dit uit balans zijnde vrouwelijke aan het mannelijke vraagt, “Oh, ik wil dat jij een huis voor me bouwt” het mannelijke zegt “Ik zou graag een huis voor jou willen bouwen. Ik ben een timmerman, ik kan een huis voor jou bouwen. Ik hou van jou.” En opgewonden begint hij, hij haalt het hout, de stenen en de elektrische bedrading op en begint een prachtig huis te bouwen. Dit is de creativiteit van rechte lijnen en hoeken, waarover we vorige maand spraken.

Ondertussen is de vrouwelijke energie verder gegaan met scheppen. Nadat ze om een huis had gevraagd, is ze naar haar yogales gegaan, heeft thee gedronken met vriendinnen, is gaan winkelen in de stad en heeft spullen gekocht voor een gourmet diner. Bochten en wervelingen van energie. Als ze uiteindelijk haar aandacht weer naar huis brengt vraagt ze het mannelijke, “Hallo – wat ben jij aan het doen?”

“Wanneer heb ik dat gezegd?” antwoordt ze. “Wat ik eigenlijk wil is verhuizen naar het strand en daar wonen.”

“Oké, ik kan een huis voor jou bouwen aan het strand.”

“Oh, dat zou geweldig zijn,” zegt de vrouwelijke energie. En daar gaan ze en de geschiedenis herhaalt zich. Door dit niet-geaarde verstrooide patroon voelt de mannelijke energie zich vleugellam, niet gewaardeerd en niet gehoord. Deze verstrooide vrouwelijke energie wervelt overal rond zonder een enkel houvast en het mannelijke volgt haar, of doet daar pogingen toe. Wanneer zij iedere keer van gedachte verandert, verandert het mannelijke ook zijn richting voor haar, hij probeert een huis te bouwen, een structuur waarin zij gelukkig kan zijn en scheppen. Maar met dit patroon is zowel de mannelijke als de vrouwelijke scheppende energie onvolledig en na verloop van tijd leidt dit tot frustratie. Ken jij iemand die zo is (jij)? Deze mensen zijn niet geaard, maken de vele projecten, waaraan zij begonnen zijn niet af, terwijl zij steeds weer met nieuwe ideeën komen. Ze kunnen ook alle materialen en benodigdheden bewaren, die zij verzameld hebben voor al deze projecten – jarenlang beloven ze dat er een dag komt dat ze er aan toe komen.

Vrouwelijke-Zwak – Mannelijke-Zwak

Dan is er ook nog het patroon waarbij zowel de vrouwelijke als de mannelijke scheppende energie zwak is. In dit geval creëren geen van beiden gemakkelijk en noch de een noch de ander ontvangt of ziet zijn wensen in vervulling gaan. Beiden zijn doodsbang. Zwakke energie kan niet scheppen; het raakt erg gefrustreerd en het heeft geen toestemming om zich uit te spreken, om richting te bepalen, om de leiding te nemen.Soms kan in dit geval, noch het mannelijke, noch het vrouwelijke bepalen of vragen wat zij verlangen. De eerste stap van de creatie wordt zelfs niet genomen. De mannelijke energie bouwt geen structuur waarin het vrouwelijke kan scheppen en het vrouwelijke geeft zelfs niet eens aan wat zij wil dat hij bouwt. Je kunt dit scheppings-patroon in de mensen om je heen herkennen. Beslissingen lijken nooit te worden genomen en ze veranderen regelmatig van gedachten. Er is geen voorwaartse beweging. Traagheid kan optreden. Beiden willen dat de ander de beslissing neemt naar welke film ze zullen gaan en al snel is het te laat. Alle goede films zijn al geweest. Tijdens een persoonlijk onderzoek zul je je misschien bewust worden van deze dynamiek in het leven van anderen om je heen en uiteindelijk, in jouw eigen scheppings-proces. Ken jij iemand die inertie vertoond en niet volledig creëert op een manier waarvan jij weet dat ze dit in aanleg aanwezig hebben? Misschien nemen zij geen risico’s en halen zichzelf in hun taalgebruik onderuit?

Vrouwelijke-Sterk – Mannelijke-Sterk

De keerzijde hiervan is een scheppings-patroon van sterk vrouwelijk en sterk mannelijk. Opnieuw is er bij beiden angst en een grote mate van innerlijke verwarring en onzekerheid. Er zal veel strijd zijn, getrek en geduw, onvolledigheid en onrust. Beide scheppende krachten kunnen hier koppig zijn en weinig bereid tot compromis. Uiteindelijk zetten beiden hun hakken in het zand en gebeurt er niets. Je zult vast mensen kennen die zich zo gedragen in hun scheppings-omgeving. Ze kunnen bluffen en opscheppen en zich voordoen als zelfverzekerd en talentvol, maar in werkelijkheid hebben ze heel weinig bereikt in hun leven. Zo’n persoon “schijnt” alles te weten en heeft commentaar op iedere suggestie die anderen maken.

Hoe komt het dat we zo in de war zijn?

Wanneer de mannelijke scheppende energie in jou te zwak of te sterk is en het vrouwelijke in jou is te zwak of te sterk, spreken we van het drie-dimensionale spel “Ik ben niet oké”. Dat is wat de meesten van ons geleerd hebben en waar vanuit we ons leven leiden. Hoe zijn we hier terecht gekomen, in deze staat van disbalans? Hier is een voorbeeld: Er is een klein meisje of een klein jongetje dat zeer getalenteerd, zeer bekwaam en zeer slim is. Ze is erg enthousiast over wie ze is en wat ze wil doen. Ze is vol vertrouwen in zichzelf en wat mogelijk is. Ze zegt gewoon, “Dat kan ik!!!”. Dit kind gaat op pad en maakt prachtige tekeningen en geweldige kunst. Ze zingt de hele tijd bouwt hartstochtelijk verbazingwekkende dingen. Op misschien drie jarige leeftijd is zij bijzonder succesvol in haar wereld en op een dag zegt ze tegen haar favoriete volwassene, “kijk eens naar mijn olifant” omdat het een hele mooie olifant is en ze heel erg blij is met haar creatie. De volwassene zegt, “Je weet toch wel dat olifanten niet oranje zijn? En bovendien is dit gekrabbel en geknoei. Je moet binnen de lijntjes kleuren.”

Dit is zo’n shock en ontkrachting voor haar dat dit kleine kind zich terug trekt en haar zelfvertrouwen en kracht opgeeft. Het “Jij bent niet oké” geloof glijdt precies in het slotje waar zojuist nog de overtuiging aanwezig was “Ik ben geweldig en heel succesvol”. In het begin is het kind in de war, daarna doet ze één van de twee volgende dingen. Ze kan zeggen, “Nou, ik zal jou wat laten zien” en de rest van haar leven werken om te bewijzen dat zij goed is. Ze kan uitgroeien tot een Type A persoonlijkheid en strever om die volwassene uit het verleden te laten zien, dat ze echt waardevol is. Maar er is nog steeds een beetje twijfel. “Ben ik oké?”. Dit zit in haar ruimte en in haar overtuigingen over zichzelf. Ze heeft eigen gedachten als, “Ik weet niet of dit schilderij dat ik gemaakt heb werkelijk tien duizend dollar waard is” ook al doet ze zich naar de buitenwereld voor als absoluut zelfverzekerd, vastberaden en sterk.

De andere mogelijke reactie die het kind kan hebben is. “Nou misschien had die volwassene gelijk. Misschien ben ik toch niet zo goed.” Ze kan nooit meer terugkeren naar die krachtige, getalenteerde expressie die ze ooit had. Dat hartstochtelijke kind groeit op, verstopt zichzelf, twijfelt aan iedere beslissing en durft niet veel risico te nemen.

Een ieder van ons heeft het gevolg van deze verwrongen scheppende energie ervaren. Zodra je de verschillen en de kracht van vrouwelijke en mannelijke scheppende energie begrijpt zul je beter in staat zijn om deze in balans te brengen en krachtiger vanuit die volheid te creëren. Dan zul je, ook wanneer je een relatie aangaat, vasthouden aan de overtuiging dat je ertoe doet en dat je waardevol bent. Er zal geen getrek en geduw zijn, geen strijd of ontkrachting. Er zal geen beter of slechter zijn. Er is dan een balans tussen en in jouw mannelijke en vrouwelijke manier van scheppen. Eenmaal uitgebalanceerd, zul je jezelf erkennen en vrolijk doorgaan met het schilderen van olifanten in elke kleur die jij kiest samen met speelgenootjes die hier samen met jou van genieten.

Door Jim Self

Deel 3 van deze serie verschijnt volgende maand.